Hologic Global Women’s Health Index verzamelt gegevens om verandering in de gezondheid van vrouwen te katalyseren

Tanja Brycker, vice-president, strategische ontwikkeling, borst- en skeletgeneeskunde en gynaecologische chirurgische oplossingen, Hologic
Tanja Brycker, vice-president, strategische ontwikkeling, borst- en skeletgeneeskunde en gynaecologische chirurgische oplossingen, Hologic

Gezonde vrouwen zijn de hoeksteen van gezinnen, gemeenschappen en economieën. Toch blijft geslacht een krachtige vormgever voor gezondheidsresultaten, een ongelijkheid die te lang over het hoofd is gezien1.

Als specialist op het gebied van de vroegtijdige opsporing, diagnose en behandeling van gezondheidsproblemen van vrouwen is Hologic vastbesloten deze uitdaging aan te gaan. In samenwerking met het toonaangevende analyse- en adviesbureau Gallup hebben we de Hologic Global Women’s Health Index (HGWHI) gecreëerd, de grootste uitgebreide gezondheidsenquête ter wereld, die rechtstreeks inzichten verzamelt van meer dan 120.000 mensen, in 140 talen en 116 gebieden. Met meer dan 36 miljoen datapunten documenteert het de gezondheidstoestand van vrouwen en zal het veranderingen in de tijd en per land bijhouden2.

Gebieden voor verandering aanwijzen

Om landen en gebieden te helpen bij het uitstippelen van strategieën die prioriteit geven aan een gezonde toekomst voor iedereen, identificeerde de Index vijf dimensies van de gezondheid van vrouwen, die verantwoordelijk zijn voor meer dan 80% van de variatie in de levensverwachting van vrouwen: preventieve zorg, basisbehoeften, emotionele gezondheid, meningen over gezondheid en veiligheid, en individuele gezondheid.

De resultaten lieten een grimmig beeld zien.  Hogere scores op de Index betekenen potentieel gezonder, veiliger en langer leven voor vrouwen. Geen enkel land scoort hoger dan 69 op een totaal van 100. Nederland staat in de eerste editie van de index op de zevende plaats met een puntenaantal van 64 en Belgie staat met 61 punten op de 25e plaats.

De noodzaak van significante verbetering is duidelijk. Het is van vitaal belang dat er meer inzicht komt in de prevalentie en oorzaken van slechte gezondheidsresultaten bij vrouwen. Zonder deze informatie zullen gezondheidsleiders en beleidsmakers niet in staat zijn om de nodige veranderingen tot stand te brengen en te financieren die inspelen op de behoeften en zorgen van vrouwen en meisjes.

Daarom zijn gegevens en inzichten zoals in de HGWHI zo belangrijk. Zij kunnen helpen bij het identificeren van prioriteitsgebieden voor verbetering en specifieke actieplannen aansturen, of het nu gaat om het vergroten van het bewustzijn over de gezondheid van vrouwen, het verbeteren van de toegang tot zorg en preventieve screening of het verbeteren van de betaalbaarheid van de gezondheidszorg.

De basis leggen voor langetermijnoplossingen

De HGWHI biedt een noodzakelijke basis om de gezondheid en het sociaal-economisch welzijn van vrouwen en meisjes te volgen. En het is nog maar het begin van een belangrijke reis. We zijn vastbesloten om deze essentiële gegevens gedurende meerdere jaren te blijven verzamelen om leiders in staat te stellen de broodnodige oplossingen te implementeren en de basis te leggen voor duurzame, meetbare verbeteringen van de gezondheid van vrouwen over de hele wereld.

Over de Hologic Global Women’s Health Index

Deze ongeëvenaarde meerjarige index, uitgevoerd als onderdeel van de Gallup World Poll, is een diepgaand onderzoek van kritische markers voor de gezondheid van vrouwen, per land en gebied, en in de loop van de tijd. De vragen van de enquête zijn ontwikkeld en beoordeeld door deskundigen op het gebied van de gezondheid van vrouwen wereldwijd, die Hologic en Gallup hebben geadviseerd en die vooraanstaande instellingen en denkers vertegenwoordigen, zoals de John Hopkins University, de George Washington University en RAD-AID.

1 Kabia, AB. Women in Sierra Leone’s labour market. 2016 Daily report. People’s Republic of China,  Kabia, AB. Women in Sierra Leone’s labour market. 2016 Daily report. People’s Republic of China, beschikbaar op https://www.researchgate.net/publication/312538336_WOMEN_IN_SIERRA_LEONE%27S_LABOUR_MARKET  https://www.researchgate.net/publication/312538336_WOMEN_IN_SIERRA_LEONE%27S_LABOUR_MARKET (laatst bekeken op 7 december 2021)

2 Uitgegeven met partnerbureau:
Gallup, Hologic Inc. Hologic Global Women’s Health Index. Final Global Report. 2021

 

MISC-08319-NLD-NL Rev 001

Vragen? Bel 0800 0226782

De inhoud van deze site is uitsluitend bestemd voor professionals in de gezondheidszorg.

Ja Ik ben een professional in de gezondheidszorg of gelijkwaardig.
Nee Ik ben geen professional in de gezondheidszorg of gelijkwaardig.