Blog

Gynaecologische ingrepen in ambulante setting

Op het moment dat gynaecoloog Francis Gardner van het Queen Alexandra Hospital ging werken bij het Spire Portsmouth Hospital, merkte hij dat er een aantal zaken anders aan toeging dan hij gewend was. Zo was hij gewend dat patiënten graag elke drie maanden op controle komen. Na zijn overstap – tijdens de recessie – viel hem op dat patiënten controleafspraken in het ziekenhuis en behandelingen onder narcose juist liever vermeden. Daarnaast verschilde de patiëntenpopulatie van wat hij daarvoor gewend was: obesitas, alcoholmisbruik en comorbiditeit kwamen meer voor waarbij narcose ook niet altijd was gewenst.

Publicatiedatum: 09.03.18 Lees verder

De implementatie van sedatie buiten de operatiekamer

Publicatiedatum: 14.02.17

Ziekenhuis Tjongerschans te Heerenveen is in 2011 gestart met de samenstelling van een PSA-commissie (Procedurele Sedatie en Analgesie) omtrent de inventarisatie en implementatie van sedatie in de operatiekamer. De commissie, bestaande uit een brede samenstelling van medische staf, is in juli 2012 gestart met de inventarisatie. Inmiddels is het sedatieproces geïmplementeerd.

Kwaliteit van leven na de behandeling van abnormaal uterien bloedverlies

Publicatiedatum: 14.07.16

Abnormaal uterien bloedverlies is een veelvoorkomende diagnose bij pre- en postmenopauzale vrouwen, die vaak wordt geassocieerd met uteriene poliepen en myomen. Behandeling is mogelijk door de hysteroscopische verwijdering van de intra-uteriene pathologie. Dit kan worden gedaan met behulp van een chirurgische resectoscopie of morcellatie.

Hysteroscopische behandeling van weefselrestanten in de baarmoeder

Publicatiedatum: 26.01.16

Wanneer er aan de hand een echo een niet-levensvatbaar embryo wordt vastgesteld, is het van belang dat dit weefsel de baarmoeder verlaat voordat dit tot ernstige complicaties voor de moeder leidt.

Vloeistofmanagementsysteem: Aquilex

Publicatiedatum:

In februari 2012 ontwikkelde Hologic Inc. een nieuw vloeistofmanagementsysteem, Aquilex, dat op zichzelf staand of in combinatie met hysteroscopie wordt gebruikt.

Evolutie van de behandeling van endometrium poliepen

Publicatiedatum: 31.08.15

Endometriumpoliepen zijn veelvoorkomende, goedaardige gezwellen van het baarmoederslijmvlies. Een geschatte 70 % van vrouwen met poliepen heeft last van abnormaal uterien bloedverlies [1]. De huidige gouden standaard bij vrouwen met klachten is het verwijderen van de poliep met behulp van een hysteroscoop.

Behandeling goedaardige gezwellen van het endometrium: altijd maligniteit uitsluiten.

Publicatiedatum: 15.06.15

Stoornissen in de menstruele cyclus komen vaak voor en kunnen beschreven worden in termen van de frequentie, regelmaat en duur van het bloedverlies.

Laparoscopisch of hysteroscopisch verwijderen van Myomen

Publicatiedatum: 11.05.15

Myomen zijn de meest voorkomende goedaardige tumoren van het spierweefsel van de baarmoeder. In het verleden werden myomen behandeld door de baarmoeder te verwijderen (hysterectomie).

Myomen en fertiliteit

Publicatiedatum: 28.04.15

Bij vrouwen met een kinderwens kunnen myomen ten grondslag liggen aan vruchtbaarheidsproblemen (subfertiliteit).

Hysteroscopisch weefsel uit de baarmoeder verwijderen: verkorten van de ingreep vermindert risico op intravasatie

Publicatiedatum: 13.04.15

Bij hysteroscopisch onderzoek bekijkt men de baarmoederholte met een camera die via de vagina ingebracht wordt.

Patiëntvriendelijke chirurgische behandeling bij abnormaal vaginaal bloedverlies

Publicatiedatum: 01.04.15

Patiëntgerichtheid is een erkende vereiste voor goede kwaliteit van zorg, hetgeen zelfs formeel vastgelegd is in de kwaliteitswet zorginstellingen (KWZ).

Nieuwe AAGL-richtlijn voor het gebruiken van distensie media bij hysteroscopische procedures

Publicatiedatum: 11.03.15

De American Association of Gynecologic Laparoscopists (AAGL) heeft in 2013 de richtlijnen voor het gebruik van hysteroscopische distensiemedia aangepast.

Hysteroscopische resectie: gouden standaard bij endometriumpoliepen

Publicatiedatum: 10.03.15

Dankzij sterke ontwikkelingen in het gynaecologisch vakgebied zijn de behandeltechnieken voor het verwijderen van endometriumpoliepen de laatste jaren flink verbeterd, met name als het gaat om patiënttevredenheid.

Myomen en endometriumpoliepen: veelvoorkomende oorzaken van abnormaal vaginaal bloedverlies

Publicatiedatum: 26.02.15

Myomen zijn tumoren van het myometrium (de spierlaag) van de uterus (de baarmoeder) en zijn de meest voorkomende tumoren van in het vrouwelijke genitaal stelsel

Myomectomie en poliepectomie: de mogelijkheden en keuze van behandeling

Publicatiedatum: 26.02.05

Voor vrouwen met klachten ten gevolge van goedaardige gezwellen zoals myomen en poliepen in de baarmoeder zijn er veel behandelmogelijkheden.

Vragen? Bel 0800 0226782

De inhoud van deze site is uitsluitend bestemd voor professionals in de gezondheidszorg.

Ja Ik ben een professional in de gezondheidszorg of gelijkwaardig.
Nee Ik ben geen professional in de gezondheidszorg of gelijkwaardig.