Blog

Hysteroscopische myoomresectie leent zich goed voor het ‘see-and-treat’ zorgmodel

‘See-and-treat’ is een zorgmodel waarbij een patiënt gedurende één consult wordt beoordeeld en behandeld. De achterliggende gedachte van deze manier van zorg verlenen is dat het leidt tot kortere wachttijden voor patiënten. Om in aanmerking te komen voor de see-and-treat benadering moet een aandoening of kwaal snel en in een poliklinische setting te diagnosticeren en te behandelen zijn. Patiënten die uitgebreidere diagnostiek of behandelingen nodig hebben kunnen direct worden doorverwezen.

Diagnosticeren en behandelen in één consult

Binnen het gynaecologisch vakgebied zijn er ingrepen waarbij dit zorgmodel goed kan werken. Het see-and-treat model wordt in ontwikkelingslanden veelvuldig gebruikt bij het opsporen en behandelen van voorstadia van baarmoederhalskanker. De zorgverlener beoordeelt de baarmoederhalscellen en voert wanneer geïndiceerd direct cryotherapie (bevriezing van het afwijkende weefsel) uit. Hierdoor wordt het zorgproces vanaf de screening tot aan het afronden van de behandeling verkort van een periode van weken tot maanden naar één dag.

Goedaardige tumoren van de baarmoeder, zoals endometriumpoliepen en myomen kunnen ook goed gediagnosticeerd en behandeld worden tijdens één poliklinisch consult. Een hysteroscopische resectie is de eerste keuze bij de behandeling van symptomatische myomen en poliepen in de baarmoederholte. Meerdere studies wijzen erop dat het poliklinisch diagnosticeren en behandelen van poliepen en myomen tijdens één consult kosteneffectief is ten opzichte van resecties in een niet poliklinische setting[1, 2].

Myosure behandeling patiëntvriendelijk

Voor de resectie van myomen zijn verschillende technieken op de markt. Bij de klassieke methoden wordt er gebruikt gemaakt van o.a. een paktang, schaar of elektrische lus. Myosure maakt gebruik van een nieuwe techniek, waarbij het weefsel mechanisch in kleine stukken wordt verwijderd en afgezogen. Een van de grote voordelen van deze techniek is dat er voor de diagnostiek én de behandeling hetzelfde systeem gebruikt wordt.

Een ander voordeel van de Myosure is dat er continue af- en aanvoer van spoelvloeistof plaatsvindt. De stukken weefsel worden hierbij direct uit de baarmoederholte gezogen waardoor de duur van de behandeling relatief kort is. Daarnaast blijft het operatiegebied in zicht, wat de veiligheid van de ingreep ten goede komt.

Vaak kan de ingreep met lokale verdoving plaatsvinden. Hierdoor is niet alleen de duur van de ingreep, maar ook die van het herstel van de patiënt relatief kort. Zo kan de patiënt de dagelijkse werkzaamheden snel hervatten.

  1. Di Spiezio Sardo A, Bettocchi S, Spinelli M, Guida M, Nappi L, Angioni S, Sosa Fernandez LM, Nappi C: Review of new office-based hysteroscopic procedures 2003-2009. Journal of minimally invasive gynecology 2010, 17(4):436-448
  2. Saridogan E, Tilden D, Sykes D, Davis N, Subramanian D: Cost-analysis comparison of outpatient see-and-treat hysteroscopy service with other hysteroscopy service models. Journal of minimally invasive gynecology 2010, 17(4):518-525.
Vragen? Bel 0800 0226782

De inhoud van deze site is uitsluitend bestemd voor professionals in de gezondheidszorg.

Ja Ik ben een professional in de gezondheidszorg of gelijkwaardig.
Nee Ik ben geen professional in de gezondheidszorg of gelijkwaardig.