Blog

Hysteroscopische behandeling van weefselrestanten in de baarmoeder

Een veelbelovend alternatief

Wanneer er aan de hand een echo een niet-levensvatbaar embryo wordt vastgesteld, is het van belang dat dit weefsel de baarmoeder verlaat voordat dit tot ernstige complicaties voor de moeder leidt. Maar wanneer dient dit chirurgisch verwijderd te worden? Welke chirurgische behandeling heeft tegenwoordig de voorkeur, en waarom?

Afhankelijk van de diagnose die gesteld wordt, gaat het om een weefselrestant die de baarmoeder wel of niet spontaan zal verlaten. Wanneer de weefselrestant zich te lang in de baarmoeder bevindt, niet spontaan weggaat of niet reageert op medicatie, is er sprake van een zwangerschapsrest. Om complicaties te voorkomen moet dit chirurgisch verwijderd worden. Hierbij is het hysteroscopisch verwijderen van de zwangerschapsrest, met behulp van MyoSure, de chirurgische behandeling van voorkeur.

Verschillende oorzaken van weefselrestanten

Na de geboorte is de kans vaak groot dat er nog weefselrestanten te vinden zijn. Placentarestanten zichtbaar op een echoscopisch onderzoek, bloedingen of infecties kunnen aanwijzingen zijn op achtergebleven zwangerschapsweefsel postpartum. Wanneer deze resten langer dan 24 uur in de baarmoeder blijven, kunnen er complicaties optreden.

Symptomen zoals bloedingen, een niet-levensvatbaar embryo, abnormale niveaus van het hormoon HCG en afwezige hartactiviteit van het embryo duiden op een miskraam. Deze weefselresten kunnen deels (incompleet) of nog niet (vertraagd) de baarmoeder hebben verlaten.

In beide situaties is er sprake van zwangerschapsresten, waarbij er risico’s op complicaties zijn. De resten moeten chirurgisch verwijderd worden.

Huidige chirurgische behandeling versus hysteroscopische behandeling

De huidige chirurgische behandeling voor het verwijderen van weefselrestanten, (zuig)curettage, kan complicaties geven zoals: perforatie van de baarmoederwand, adhesies met omliggende organen, schade aan de darm en infecties. Bovendien is er risico op het onvolledig verwijderen van het weefselrestant, dat opnieuw complicaties met zich mee kan brengen.

In vergelijking met curettage biedt de hysteroscopische behandeling veelbelovende voordelen: de hysteroscopische verwijdering kan lokaal en zichtbaar plaatsvinden (de verwijdering kan dus worden bevestigd), het geeft een laag risico op schade, infecties en adhesies en het heeft een gunstig vochtherstel.[1,2]

Minder complicaties door hysteroscopische benadering

Verschillende studies laten zien dat hysteroscopische behandeling geassocieerd is met een verminderd aantal adhesies, een laag chirurgisch risico en behoud van reproductiecapaciteiten. Het is een veilige en relatief simpele behandeling om weefselresten te verwijderen.[1,2]  Deze behandeling is een veelbelovend alternatief op de voormalige curettage.

1. Smorgick N, Barel O, Fuchs N, Ben-Ami I, Pansky M, Vaknin Z. Hysteroscopic management of retained products of conception: meta-analysis and literature review. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol. 2014 Feb;173:19-22.

2. Golan A, Dishi M, Shalev A, Keidar R, Ginath S, Sagiv R. Operativehysteroscopy to remove retained products of conception: novel treatment of an old problem. J Minim Invasive Gynecol. 2011 Jan-Feb;18(1):100-3.

Vragen? Bel 0800 0226782

De inhoud van deze site is uitsluitend bestemd voor professionals in de gezondheidszorg.

Ja Ik ben een professional in de gezondheidszorg of gelijkwaardig.
Nee Ik ben geen professional in de gezondheidszorg of gelijkwaardig.